fbpx

Blog

Hrbtenica je ključni del človeškega telesa, ki omogoča gibanje, podpira telesno težo in ščiti hrbtenjačo. Zaradi svojih kompleksnih funkcij in strukture je hrbtenica pogosto podvržena različnim vrstam poškodb. V tem članku bomo obravnavali najpogostejše poškodbe hrbtenice, njihove vzroke, simptome in pogoste izraze, ki se pojavljajo na zdravniških izvidih.

ANATOMIJA HRBTENICE

Za lažje razumevanje si najprej na hitro poglejmo anatomijo hrbtenice. Sestavljena je iz 33 vretenc, ki jih delimo v pet glavnih delov: vratna hrbtenica (cervikalna hrbtenica), prsna hrbtenica (torakalna hrbtenica), ledvena hrbtenica (lumbalna hrbtenica), križna hrbtenica (sakralna hrbtenica) in pr trtica. Vratna hrbtenica obsega sedem vretenc, označenih kot C1-C7. Prsna hrbtenica ima dvanajst vretenc, označenih kot T1-T12. Ledvena hrbtenica ima pet vretenc, označenih kot L1-L5. Križna hrbtenica je sestavljena iz petih zraščenih vretenc, označenih kot S1-S5, trtico pa sestavljajo štirih zraščena vretenca.

Delitev hrbtenice

NAJPOGOSTEJŠE POŠKODBE HRBTENICE

Hernija medvretenčne ploščice (Herniated Discus)

Hernija medvretenčne ploščice, znana tudi kot diskus hernija (Herniated Discus), se pojavi, ko se notranji del medvretenčne ploščice (nucleus pulposus) izboči skozi zunanji del (anulus fibrosus). Ta poškodba je pogosto posledica obrabe ali nenadnega prekomernega pritiska na hrbtenico. Simptomi vključujejo bolečino, otrplost, mravljinčenje in šibkost v prizadetem delu hrbta. Pojavi se lahko tudi sevanje v okončine. Na zdravniških izvidih se pogosto pojavljajo izrazi kot so diskus hernija, ekstruzija diska in degenerativne spremembe diska.

Zdravljenje hernije medvretenčne ploščice najpogosteje vključuje konzervativne metode. Pomembno je izvajanje vaj za krepitev mišic stabilizatorjev trupa. Kinezioterapija se osredotoča na izboljšanje drže in povečanje fleksibilnosti. Priporočajo se specifične vaje, ki pomagajo zmanjšati pritisk na diske ter stabilizacijske vaje za hrbtenico.

Protruzija diska (Protrusio Disci)

Protruzija diska (Protrusio Disci) je stanje, pri katerem medvretenčna ploščica štrli iz svojega normalnega položaja, ne da bi predrla zunanjo plast (anulus fibrosus). Simptomi vključujejo bolečino v hrbtu, ki lahko seva v okončine, otrplost in mravljinčenje. Pogosta izraza na zdravniških izvidih sta protruzija diska in protrudiran disk.

Kompresijski zlom vretenca (Fractura Compressiva Vertebralis)

Kompresijski zlom vretenca (Fractura Compressiva Vertebralis) je izraz za poškodbo, pri kateri pride do zloma vretenca. Ta vrsta poškodbe je pogosta pri osteoporozi in travmah, kot so padci ali prometne nesreče. Simptomi vključujejo akutno bolečino v hrbtu, zmanjšano višino vretenca in deformacijo hrbtenice. Na zdravniških izvidih se pogosto pojavljajo izrazi kot so kompresijski zlom, zlom vretenca, osteoporotični zlom in travmatski zlom.

Zdravljenje kompresijskih zlomov vretenc pogosto vključuje imobilizacijo in počitek, da se omogoči celjenje kosti. Kinezioterapija igra ključno vlogo pri rehabilitaciji, kjer se osredotoča na krepitev mišic trupa in izboljšanje gibljivosti hrbtenice. Vaje za raztezanje in krepilne vaje pomagajo izboljšati mobilnost ter stabilnost in tako pomagajo preprečiti prihodnje poškodbe.

Spondilolisteza (Spondylolisthesis)

Spondilolisteza (Spondylolisthesis) je stanje, ko eno vretence zdrsne naprej preko spodnjega vretenca. Do tega lahko pride zaradi degenerativnih sprememb, prirojenih nepravilnosti ali poškodb. Simptomi vključujejo bolečino v spodnjem delu hrbta, ki lahko seva v zadnjico ali noge, ter šibkost in otrplost. Pogosti izrazi na zdravniških izvidih vključujejo spondilolistezo ali zdrs vretenca.

Spondilolisteza se lahko razvrsti tudi glede na smer zdrsa vretenca. Glavne vrste spondilolisteze glede na smer so: anterolisteza (vretence zdrsne naprej), retrolisteza (vretence zdrsne nazaj), laterolisteza (vretence zdrsne vstran).

Zdravljenje spondilolisteze vključuje vaje za izboljšanje stabilnosti hrbtenice. Kinezioterapija se osredotoča na krepitev mišic trupa in izboljšanje drže. Priporočajo se specifične vaje za stabilizacijo hrbtenice, kot so izometrične vaje, ter vaje za raztezanje mišic, ki lahko pomagajo pri lajšanju bolečin in izboljšanju gibljivosti.

Spondiloliza (Spondylolysis)

Spondiloliza (Spondylolysis) je stanje, kjer pride do razpoke ali zloma vretenca, običajno v ledvenem delu. Vzroki za to so stresni zlomi zaradi ponavljajočih se gibov ali prirojene nepravilnosti. Simptomi vključujejo kronično bolečino v spodnjem delu hrbta, ki se lahko poslabša z gibanjem. Pogosti izrazi na zdravniških izvidih so spondiloliza, pars interarticularis defekt in stresni zlom.

Kinezioterapija pri spondilolizi vključuje specifične vaje za krepitev mišic trupa, da se zmanjša obremenitev na prizadeto območje. Priporočajo se vaje za stabilizacijo hrbtenice in izogibanje dejavnostim, ki povzročajo bolečino. Program vaj lahko vključuje izometrične vaje, raztezne vaje in tehnike za izboljšanje drže.

Spondiloza (Spondylosis)

Spondiloza (Spondylosis) je degenerativno stanje, ki vključuje obrabo hrbteničnih struktur, kot so vretenca in medvretenčne ploščice. To stanje je pogosto povezano s staranjem. Simptomi vključujejo kronično bolečino v hrbtu, togost in zmanjšano gibljivost. Pogosti izrazi na zdravniških izvidih so spondiloza, degenerativne spremembe, osteoartritis hrbtenice.

Degenerativna bolezen diskov (Degeneratio Disci Intervertebralis)

Degenerativna bolezen diskov (Degeneratio Disci Intervertebralis) je obraba medvretenčnih ploščic, ki povzroči izgubo njihove višine in elastičnosti. To stanje je posledica naravnega procesa staranja in ponavljajočih se poškodb. Simptomi vključujejo kronično bolečino v hrbtu, ki se poslabša s sedenjem ali sttično stojo. Na zdravniških izvidih se pogosto pojavljajo izrazi kot so degenerativna bolezen diskov, osteohondroza, spondiloza in degenerativne spremembe.

Stenoza hrbteničnega kanala (Stenosis Canalis Vertebralis)

Stenoza hrbteničnega kanala (Stenosis Canalis Vertebralis) je zoženje hrbteničnega kanala, ki pritiska na hrbtenjačo in živčne korenine. To stanje lahko povzročijo degenerativne spremembe, hernija diska ali tumorji. Simptomi vključujejo bolečino, otrplost, mravljinčenje, šibkost in težave pri hoji. Pogosti izrazi na zdravniških izvidih so spinalna stenoza, foraminalna stenoza in zoženje hrbteničnega kanala.

Dehidracija diska (Dehydration Disci Intervertebralis)

Dehidracija diska (Dehydration Disci Intervertebralis) je stanje, pri katerem medvretenčna ploščica izgubi vodo in elastičnost, kar povzroči izgubo višine in zmanjšano blaženje. To stanje je pogosto povezano z degenerativnimi spremembami. Simptomi vključujejo kronično bolečino v hrbtu in zmanjšano gibljivost. Pogosta izraza na zdravniških izvidih sta dehidracija diska ali degenerativne spremembe diska.

I.V. hondroza (Chondrosis Intervertebralis)

I.V. hondroza (Chondrosis Intervertebralis) je degenerativno stanje medvretenčnih ploščic, pri katerem pride do obrabe hrustančnega tkiva. To stanje je povezano s staranjem in ponavljajočimi se poškodbami. Simptomi vključujejo kronično bolečino v hrbtu, togost in zmanjšano gibljivost. Pogosta izraza na zdravniških izvidih sta hondroza in degenerativne spremembe hrustanca.

Sindrom kifoze (Kyphosis)

Sindrom kifoze oz. kifoza (Kyphosis) je stanje, pri katerem pride do nenormalnega ukrivljenja hrbtenice naprej. To stanje je lahko posledica degenerativnih sprememb, osteoporoze, prirojenih nepravilnosti ali slabe drže. Simptomi vključujejo bolečino v hrbtu, utrujenost in opazno ukrivljenost hrbtenice. Na zdravniških izvidih se pogosto pojavljajo izrazi kot so kifoza, hiperkyphosis, Scheuermannova bolezen.

Kinezioterapija za sindrom kifoze vključuje vaje za izboljšanje drže in krepitev mišic, ki podpirajo hrbtenico. Poenostavljeno rečeno se osredotočamo na raztezne vaje za prsne mišice in krepilne vaje za hrbtne mišice.

Izravnana kifoza (Rectificatio Kyphosis)

Izravnana kifoza (Rectificatio Kyphosis) je stanje, pri katerem je naravna krivina hrbtenice v prsnem delu zmanjšana ali izgubljena. To stanje lahko povzroči bolečino v hrbtu in zmanjšano gibljivost. Pogosta izraza na zdravniških izvidih sta izravnana kifoza in izravnana torakalna krivina.

Sindrom lordoze (Lordosis)

Sindrom lordoze oz. lordoza (Lordosis) je stanje, pri katerem pride do nenormalnega ukrivljenja hrbtenice nazaj. To stanje je lahko posledica degenerativnih sprememb, slabe drže ali prirojenih nepravilnosti. Simptomi vključujejo bolečino v spodnjem delu hrbta in opazno ukrivljenost hrbtenice. Na zdravniških izvidih se pogosto pojavljajo izrazi kot so lordoza, hiperlordoza, lumbalna lordoza.

Kinezioterapija za sindrom lordoze vključuje vaje za izboljšanje drže in krepitev mišic trupa. Poenostavljeno rečeno se osredotočamo na vaje za raztezanje ledvenih mišic in krepilne vaje za trebušne mišice. Pomembno je tudi izvajanje vaj za stabilizacijo hrbtenice in izboljšanje celotne telesne drže.

Izravnana lordoza (Rectificatio Lordosis)

Izravnana lordoza (Rectificatio Lordosis) je stanje, pri katerem je naravna krivina hrbtenice v ledvenem delu zmanjšana ali izgubljena. To stanje lahko povzroči bolečino v hrbtu in zmanjšano gibljivost. Pogosta izraza na zdravniških izvidih sta izravnana lordoza in izravnana lumbalna krivina.

Skolioza (Scoliosis)

Skolioza (Scoliosis) je stanje, pri katerem je hrbtenica nenormalno ukrivljena na stran. To stanje lahko povzroči asimetrično držo, bolečino in v hudih primerih tudi težave z dihanjem. Pogosta izrazi na zdravniških izvidih sta skolioza in lateralna ukrivljenost hrbtenice.

PREPREČEVANJE IN ZDRAVLJENJE

Preprečevanje poškodb hrbtenice vključuje ustrezno telesno dejavnost, pravilno držo, ergonomske delovne pogoje in izogibanje prekomernim obremenitvam hrbtenice. Zdravljenje poškodb hrbtenice se razlikuje glede na vrsto in resnost poškodbe. Konzervativno zdravljenje vključuje fizioterapijo in kinzeioterapijo ter po potrebi tudi protbolečinska in protivnetna zdravila. Ena izmed najpomembnejših in najučinkovitejših intervencij na dolgi rok je vadba. V primerih, kjer konzervativno zdravljenje ni učinkovito, so potrebni kirurški posegi kot so diskektomija, laminektomija in fuzija vretenc.

ZAKLJUČEK

Poškodbe hrbtenice so resna zdravstvena težava, ki lahko močno vpliva na kakovost življenja. Zgodnja diagnoza in ustrezno zdravljenje sta ključna za uspešno okrevanje. Razumevanje najpogostejših poškodb in izrazov, ki se pojavljajo na zdravniških izvidih, lahko pacientom pomaga bolje razumeti svoje stanje in sodelovati pri zdravljenju. Preventivni ukrepi in ustrezna vadba so najboljši način za ohranjanje zdravja hrbtenice in preprečevanje poškodb.

Če imate kakršna koli vprašanja ali želite nasvet glede svojih simptomov, nas kontaktirajte preko obrazca na naši spletni strani ali preko e-pošte [email protected]. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj bomo našli najboljšo rešitev.


Avtor članka: Anže Zupan, mag. kineziologije