fbpx

Blog

Iliotibialni sindrom oziroma “tekaško koleno” je ena izmed najbolj pogostih poškodb kolena. Zanjo je značilna bolečina na zunanji strani kolena in je posledica preobremenitve. Gre torej za preobremenitveno poškodbo, kar pomeni, da je nastajala daljši čas: telo je bilo večkrat izpostavljeno utrujajočim aktivnostim in ni imelo dovolj časa za regeneracijo.

Vzrok poškodbe

Najprej poglejmo kaj v telesu povzroča bolečino. Obstajata dve teoriji zakaj prihaja do iliotibialnega sindroma. Prva, starejša teorija, trdi, da se iliotibialni trakt drgne ob lateralni epikondil (izrastek) stegnenice medtem ko upogibamo in iztegujemo koleno, kot na primer pri teku. To naj bi povzročalo vnetje in bolečino. Nove raziskave pa so pokazale, da to ne drži. Novejše raziskave namreč trdijo, da bolečina ni posledica zgoraj omenjene trenje, temveč se razlog skriva v vnetju, ki ga povzroča kompresija maščevje, ki se nahaja pod iliotibialnim traktom.

Diagnosticiranje poškodbe

Na zunanjem predelu kolenskega sklepa prihaja še do drugih poškodb, ki jih ne smemo zamenjevati z iliotibialnim sindromom. S pomočjo specifičnega testa lahko iliotibialni sindrom razlikujemo od drugih poškodb, za katere je značilna bolečina na lateralni strani kolena. To so na primer poškodba lateralnega meniskusa, lateralnega kolateralnega ligamenta, poplitealen tendonitis in druge.

Zakaj samo valjčkanje ni dovolj?

Napet oziroma zakrčen iliotibialni trakt je resda neposredni vzrok za iliotibialni sindrom, vendar pa se tu zgodba ne konča. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje z iliotibialnim sindromom oslabljeno srednjo zadnjično mišico (m. gluteus medius). In ravno šibka srednja zadnjična mišica je krivec za napetost iliotibialnega traku. Glavni vzrok za bolečino na zunanji strani kolena se torej skriva v šibki zgoraj omenjeni mišici.

Kako odpraviti iliotibialni sindrom

Kot smo omenili, sta glavna dejavnika tveganja za poškodbo oslabljena srednja zadnjična mišica in napet iliotibialni trakt. Problem moramo tako reševati na dveh nivojih: krepiti srednjo zadnjično mišico in raztezati ter sproščati iliotibialni trakt.

V akutni fazi poškodbe je potrebno prekiniti z dejavnostmi, ki pozročajo bolečino (na primer tek in kolesarjenje). Postopoma se začne izvajati vaje za sproščanje iliotibialnega trakta in mišice, na katero je trakt pripet (mišica napenjalka stegenske fascija). Temu sledi progresivno dodajanje vaj za krepitev srednje zadnjične mišice.

V spodnjem videu je prikazanih nekaj vaj, s katerimi dosežemo zgoraj omenjene cilje in odpravimo bolečino na zunanji strani kolena. Poleg izvajanja vaj se priporoča tudi hlajenje bolečega predela z ledom.