fbpx

Blog

Teniški komolec ali lateralni epikondilitis je ena izmed pogostejših poškodb komolca. Gre za poškodbo, ki se nahaja na zunanji strani komolca in spada med preobremenitvene sindrome. To pomeni, da poškodba načeloma ne nastane akutno (kot npr. strganje sprednje križne vezi v kolenu), ampak kronično – kot posledica ponavljajočih se mikropoškodb, ki so nastale zaradi ponavljanja določenega giba pod določeno obremenitvijo.

JE MOGOČE, DA IMAM TENIŠKI KOMOLEC, ČEPRAV NIKOLI NISEM IGRAL TENISA?

Res je, da ime poškodbe izhaja iz tenisa, vendar to še ne pomeni, da je teniški komolec nujno posledica igranja tega športa. S to poškodbo naj bi se v povprečju srečalo kar 50 % profesionalnih igralcev tenisa, kar pomeni, da je poškodba športno specifična. Gre za kronično poškodbo tetiv mišic iztegovalk zapestja, ki so močno aktivne predvsem med izvajanjem »backhand« udarca pri tenisu. Poškodba se pojavlja tudi pri vseh drugih športih in fizičnih aktivnostih, ki povečujejo napetost iztegovalk zapestja in prstov. Takšne aktivnosti so lahko: vrtnarjenje, pogosta uporaba različnih ročnih orodij (izvijač, kladivo, …), šivanje, uporaba računalnika, igranje na inštrumente itd. 

Odgovor na zgornje vprašanje je torej pritrdilen. Vsakdo se lahko sreča s teniškim komolcem, čeprav nikoli ni igral tenisa ali podobne igre z loparji. 

ZNAKI IN DIAGNOSTICIRANJE POŠKODBE

Kot smo že omenili, se poškodba nahaja na zunanji strani komolca. V največ primerih se bolečina začne pojavljati prav tam, kasneje pa se začne širiti tudi v smeri navzdol proti zapestju (v smeri poteka mišic iztegovalk zapestja). Stopnja bolečine se navadno poslabša pri gibanjih, ki zahtevajo iztegnitev zapestja, ob hujših oblikah celo pri vsakodnevnem rokovanju s prijatelji.

V primeru, da sumite na teniški komolec vam svetujemo, da ste sprva pozorni na vaše vsakodnevne aktivnosti in skušate ugotoviti med katerimi gibanji se pojavlja bolečina. V drugem koraku skušajte boleče aktivnosti prilagoditi do te mere, da zmanjšate bolečino v komolcu. Pri tem si lahko pomagate npr. s podpiranjem podlahti. Zavedati pa se morate, da bo takšen način zdravljenja poškodbe prinesel le kratkotrajne učinke. Za dolgoročno rešitev vam svetujemo uporabo krepilnih vaj za mišice okoli zapestja, katere bomo prikazali v nadaljevanju tega zapisa.

KAKO ODPRAVITI TENIŠKI KOMOLEC?

Ker gre za preobremenitveni sindrom, je pomembno razmisliti o prilagoditvi trenažnega procesa oz. na umestitev trenažnega procesa v vsakdan, če ga doslej še niste izvajali. Vrsta umestitve oz. prilagoditve trenažnega procesa je odvisna od stopnje bolečine, ki se pojavlja v vašem komolcu. Iz tega razloga je pomembna individualna prilagoditev treninga za vsakega posameznika. V vsakem primeru pa za uspešno saniranje poškodbe priporočamo trening za moč. V spodnjem videu vam predstavljamo nekaj vaj, katere bodo morda zmanjšale bolečino vašega komolca in okrepile mišice iztegovalk zapestja. 

Avtor članka: Žiga Pečnik, dipl. kineziolog