fbpx

Blog

Kifotična drža pomeni povečano izbočeno ukrivljenost hrbtenice v prsnem delu. Vzroki za povečano kifozo so lahko prirojeni ali pa je kifoza posledica nepravilne telesne drže.

Povečana prsna kifoza (vir: omirouphysiotherapy.com)

Hrbtenične krivine

Hrbtenico sestavljajo štiri krivine: vratna ter ledvena lordoza in prsna ter križnična kifoza. Krivine imajo pomembno funkcijo, problem pa se pojavi, ko so te krivine preveč ali premalo poudarjene. Najbolj pogosto prihaja do povečane prsne kifoze ali povečane ledvene lordoze. Veliko pa je tudi primerov z zmanjšano prsno ali ledveno krivino.

Hrbtenične krivine (vir: spineuniverse.com)

Povečana kifoza kot posledica telesne drže in mišičnega nesorazmerja

Čeprav je vzrokov na nastanek povečane kifoze v prsnem delu hrbtenice več, se bomo v tem članku usmerili na dva: telesno držo in mišično nesorazmerje.

Telesna drža je zelo pomemben vzrok za nastanek kifoze. Večinoma gre tu za nepravilno dolgotrajno sedenje, lahko pa do povečane kifoze v prsnem delu pride tudi pri stoječih položajih. Vztrajanje v takih položajih pozroča sicer nizko intenzivno, vendar dolgotrajno obremenjevanje.

Posledica tega se kaže kot spreminjena togost struktur v telesu. Poveča se togost struktur, ki omogočajo fleksijo in zmanjša se togost struktur, ki omogočajo ekstenzijo prsnega dela hrbtenice. Če gledamo z vidika mišic, to pomeni, da se prsne mišice in mišice, ki izvajajo fleksijo prsne hrbtenice zakrčijo, med tem ko mišice hrbta postanejo prekomerno raztegnjene in šibke. Tako nastane mišično nesorazmerje, ki dodatno pripomore k povečanju kifotične drže.

Vaje za korekcijo povečane prsne kifoze

Najprej je potrebno poudariti, da ima pravilna telesna drža močnejši vpliv na obliko hrbtenice, kot pa kakršnekoli vaje. Če na primer večji del dneva presedimo z napačno držo, ki povečuje kifozo, potem tudi vaje tega ne morejo popraviti. Zato je pomembno zavedanje in ohranjanje pravilne telesne drže.

Raziskave so pokazale, da ustrezne vaje za moč in mobilnost v kombinaciji s pravilno držo tekom dneva pomagajo k zmanjšanju prsne kifoze na dolgi rok. Pri vajah je potrebno največ pozornosti nameniti izboljšanju moči in vzdržljivosti mišic iztegovalk hrbta, prav tako pa je treba pozornost nameniti izboljšanju ekstenzije prsnega dela hrbtenice ter raztezanju zakrčenih mišic na sprednjem delu. Primer vaj si lahko ogledate v spodnjem videu.