fbpx

Blog

V eni od preteklih objav smo že pisali o sedečem delu in njegovih posledicah na naše telo. Prav tako smo opisali optimalen položaj telesa med dolgotrajnim sedenjem (https://www.a-z.si/sedece-delo/). Poleg že opisanih prilagoditev delovnega okolja je za zmanjšanje negativnih posledic sedenja smiselno v vaš vsakdan vključiti tudi aktivne odmore med delom. Brez skrbi, tu ne gre za enourni trening med delovnim časom, ampak le za nekaj gibalnih nalog, ki jih lahko opravite namesto brskanja po spletu med krajšimi odmori.

Zakaj bi bilo pametno umestiti aktivne odmore v vaše delovno okolje?

Odgovor na zgornje vprašanje je čisto enostaven – aktivni odmor vam bo zagotovo prijal. Prijal vam bo zato, ker boste spremenili položaj, ki ga v nasprotnem primeru lahko ohranjate tudi do 8 ur. To pomeni, da boste s kratkim razgibavanjem izboljšali vaše počutje na delovnem mestu, kar pa naj bi pripomoglo tudi k vaši produktivnosti. Skratka, združili boste prijetno s koristnim.

Če se dotaknemo podrobnosti, bodo vaje, ki jih boste vključili v aktivni odmor, prispevale k boljši prekrvavitvi vaših tkiv (predvsem možganov) in vzdrževanju gibljivosti mišic. Enostavno povedano bodo vaša tkiva preko izboljšane prekrvavitve dobila več kisika, kar se bo na koncu izražalo v boljšem trenutnem počutju.

Kdaj v delavniku naj se odločim za aktivni odmor?

Dejali boste, da na delovnem mestu nikoli ne sedite po 8 ur, saj se vmes odpravite na stranišče, malico ali kavico. Res je, že samo vstajanje in kratek sprehod do kavnega avtomata ali stranišča predstavlja neke vrste aktiven odmor. Ta čas lahko brez slabe vesti malenkost podaljšate in vanj umestite nekaj razteznih vaj, nekompleksnih krepilnih vaj in razbremenilnih položajev. Pri tem je pomembno, da izberete vaje, ki vam najbolj odgovarjajo in vam ne predstavljajo prevelikega izziva. 

Kako naj začnem z umeščanje aktivnih odmorov?

Enostavnost in priljubljenost vaj bo prispevala k lažjemu in rednejšemu umeščanju aktivnega odmora v vaš vsakdan. Aktivni odmor vam torej ne sme predstavljati prevelikega izziva, saj se ga boste potemtakem začeli slej kot prej izogibati. Ker gre za kratko in ne invazivno vrsto telesne aktivnosti, lahko gibalne odmore brez skrbi izvajate vsakodnevno, ali še bolje, večkrat na dan. Ne bomo vam predpisali števila odmorov, ki si jih morate vzeti, saj je le to odvisno od dela, ki ga opravljate. Za začetek bo dovolj, če z aktivnimi odmori začnete 1x dnevno ter raziščete, katere vaje vam najbolj odgovarjajo oz. za katere imate na delovnem mestu sploh dovolj prostora. Ko izberete sklop vaj, vam priporočamo, da ga začnete izvajati vsakodnevno oz. po potrebi tudi večkrat na dan. Za boljšo motivacijo vam priporočamo, da na aktivni odmor povabite tudi sodelavca/ko in s tem pomagate tudi njemu.

No, zdaj ko ste prebrali ta zapis pa je čas, da preizkusite primer gibalnega odmora, ki smo ga za vas pripravili v spodnjem posnetku. Upamo, da vam bo v pomoč pri iskanju vam najbolj ustreznih gibalnih nalog.


Avtor članka: Žiga Pečnik, dipl. kineziolog